Grifon – kako tehnologija pomaže bjeloglavim supovima

• 2 min. čitanja

Prvi korak plana za spas zaštićenih vrsta je monitoring i točne informacije o stanju ptica i gnijezda

O korisniku

 
Udruga Grifon posvećena je zaštiti i očuvanju posljednje hrvatske populacije bjeloglavih supova. Dugoročni cilj je stvoriti uvjete za povratak bjeloglavih supova na Kvarnerske otoke i druga nekadašnja staništa. Volonteri Udruge prikupljaju znanstvene podatke o najugroženijim vrstama ptica grabljivica te educiraju djecu i širu javnost o ulozi ptica grabljivica u prirodi.

Zaštita ptica

 
Bjeloglavi sup je Zakonom o zaštiti prirode strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj. Ženke godišnje snesu samo jedno jaje, no oba roditelja sjede na njemu. Ptići prve letove naprave iznad Kvarnera, jedinog područja na cijelom svijetu gdje ta populacija živi na stijenama iznad mora. Ženke i mužjaci ostaju s istim partnerom do kraja života.

Udruga Grifon prati gotovo 1.000 prstenovanih supova i više od 7.000 podataka o viđenjima obilježenih ptica. Kvalitetno obrađeni podaci nužan su alat u provedbi aktivne zaštite neke ugrožene vrste.

Kako bi spriječili njihovo izumiranje potrebno je pratiti stabilnost populacije.

Zašto Power BI?

 
Ornitolog dr. sc. Goran Sušić godinama je skupljao podatke o bjeloglavim supovima. Sve podatke je zapisivao u Excel tablice. Kako izvući zaključke iz brojnih informacija koje se nalaze u različitim tablicama – glavni su izazovi s kojima se suočavao Sušić.

Najvažnije skupine podataka su jedinke i njihova gnijezda. Na temelju pregleda prikupljenih informacija i kreiranih izvještaja mogu se donijeti odluke vezano za određene probleme, primjerice mortalitet jedinki.

U ovom je slučaju, Microsoftov alat Power BI, omogućio jednostavan grafički prikaz kompleksnog skupa podataka iz tih tablica.

Zašto Spanova aplikacija za praćenje ugroženih vrsta?

 
Aplikacija Grifon služi za unos i izmjenu podataka o pticama i gnijezdima. Detaljni izvještaji omogućuju strukturirano praćenje i bilježenje informacija o pticama te gnijezdima. Web aplikacija je hostana na Azureu. Dizajn je u potpunosti prilagođen svim zaslonima, a podatke se može lako unijeti i putem mobilnih uređaja.

Svatko tko dugo godina proučava jednu biljnu ili životinjsku vrstu ili neko područje za njega je takva aplikacija praktički neophodna“, ističe dr. sc. Goran Sušić.

Svaka jedinka je bitna. Aplikacija omogućuje članovima Udruge da označe naziv jedinke, ID, vrstu, datum prstenovanje te joj dodijele gnijezdo. Upisuju se i podaci o stanju ptice te o mogućem uzroku, u slučaju smrti. Zahvaljujući GPS-u (Global Positioning System) i RFID-u (Radio-Frequency IDentification) prikupljaju se podaci o kretanju jedinki.

Svako gnijezdo je bitno. Gnijezda su definirana po postojanju, datumu promatranja, naseljenosti, odnosno broju mladih. Praćenje gnijezda omogućava uvid u aktivnost te napredak mladih. Unutar aplikacije može se unijeti i prostorni raspored, odnosno koordinate staništa.


 

VRIJEDNOST ZA KORISNIKA

 

U razvoju znanosti i zaštite prirode tehnologija će odigrati ključnu ulogu. Uskoro bez nje neće biti moguće napraviti analize koje su vjerodostojne i koje mogu donijeti očekivani rezultat“, govori dr. sc. Sušić.

Grifon, aplikacija za praćenje ugroženih vrsta, obrađuje podatke o prstenovanim bjeloglavim supovima. Osim toga, pruža statističku analizu i grafičku prezentaciju rezultata obrađenih podataka o mnoštvu aspekata iz biologije i ekologije ove vrste.

Zabrinjavajuća je brzina kojom se smanjuje broj parova bjeloglavih supova. Za održanje populacije  potrebno je postaviti i održati trajna hranilišta. Prvi korak plana za spas zaštićenih vrsta je monitoring i točne informacije o stanju ptica i gnijezda. Nakon toga je potrebno poduzeti korake zaštite i očuvanja te povećanja populacije.


 

ŽELITE ZNATI VIŠE?

Naša rješenja koristi više od milijun ljudi diljem svijeta. Unaprijedite svoje poslovanje uz tim od preko 300 stručnjaka.

JAVITE NAM SE