Tisak – digitalna transformacija u maloprodaji

• 2 min. čitanja

Zahvaljujući Emily - IoT (Internet of Things) rješenju, Tisak je dobio točne podatke o tome koja dobna skupina, u koje vrijeme i kojim danima, kupuje određene proizvode

O KORISNIKU

Tisak, član Agrokor koncerna, najveće privatne kompanije u Hrvatskoj i jedne od najjačih kompanija u jugoistočnoj Europi, najveći je maloprodajni lanac kioska te vodeći hrvatski distributer tiskovina, duhanskih proizvoda, prepaid bonova i start paketa telekom operatera te ostalih proizvoda.

Tisak, kao moderna tvrtka koja prati svjetske trendove, neprestano teži unapređenju poslovnih procesa i pružanju najboljeg svojim kupcima.

POSLOVNA PRILIKA

Kako bi svojim kupcima uvijek mogao ponuditi ono što ih zanima, Tisak koristi nekoliko modela kioska, tipova lay-outa i načina pozicioniranja određenih grupa proizvoda.

Zahvaljujući ERP-u Tisak je već posjedovao informacije o prodaji određenih proizvoda.

Ono što im je nedostajalo je demografija. Točni podaci koja dobna skupina, u koje vrijeme, kojim danima, kupuje koje proizvode.

Prema tim informacijama mogu donositi odluke na temelju konkretnih podataka, a ne subjektivne pretpostavke, kao do sada, i povećati rezultate prodaje.

KORIŠTENA TEHNOLOGIJA

Do traženih podataka došli smo uz pomoć sustava pod nazivom Emily. Riječ je o IoT rješenju koje na temelju strojnog učenja koristi napredne analize fotografija u svrhu demografske obrade ispitanika.

Sastoji se od kamere i Raspberry Pi računala koji slike šalje na obradu putem Microsoft Azure platforme. Sigurnost podataka i zaštitu privatnosti jamči činjenica da se slike korisnika ne spremaju, stoga se osobe ne mogu identificirati nakon obrade.

ŠTO SMO NAPRAVILI?

Emily sustav instaliran je na tri lokacije:

 1. Zagreb, Špansko (u blizini škole)
 2. Zagreb, Črnomerec (okretište tramvaja i autobusa – visoko frekventna lokacija)
 3. Varaždin (kiosk u ruralnom dijelu grada)

Kroz mjesec dana obrađeno je 4,5 milijuna fotografija, pri čemu je 20.000 posjetitelja izvršilo preko 15.000 transakcija.

Analizirali smo dob, spol i emocije posjetitelja, kao i prikupljene podatke o njihovim navikama u korelaciji s prodajnim podacima u točno određeno doba na određenoj lokaciji.

VRIJEDNOST ZA KORISNIKA

Nakon provedenog istraživanja, Tisak je dobio konkretne podatke o demografiji i navikama svojih kupaca, na različitim lokacijama.

Osim što su sada u mogućnosti prilagoditi izgled i asortiman većinskoj demografskoj skupini koja posjećuje navedena 3 kioska – otvara im se cijeli niz mogućih akcija:

 • prodaja dodatnih proizvoda ili usluga postojećim kupcima

Cross Sell – prodavaču tablet uređaj predlaže druge proizvode koji bi trenutni kupac mogao poželjeti na temelju upravo kupljenog proizvoda i demografske skupine kojoj pripada.

Up Sell – prodavaču tablet uređaj na temelju kupljenog proizvoda predlaže iste proizvode u većem ili grupnom pakiranju čija je pojedinačna cijena niža od odabranog artikla.

 • kontekstualno oglašavanje

Omogućuje ponudu oglasnog prostora dobavljačima – kreiranje ciljane grupe proizvoda za određene demografske skupine.

Na primjer, kada je kupac ženska osoba u dobnoj skupini od 20 do 30 godina prikazuju joj se oglasi za kozmetiku i knjige, a muškoj osobi u dobi od 8 do 15 godina za sličice, čips ili bezalkoholne napitke.

 • izrada posebnih izvještaja za dobavljače
  • učestalost prodaje prema demografiji
  • emocije prilikom prodaje
  • odnos spram konkurencije

POČNITE DONOSITI ODLUKE NA TEMELJU DOKAZA

Uspjeh offline marketinga nije stvar slučajnosti